James Webb telescoop beelden van sterrenstelsels en planeten

Geheimen van het Universum. Nieuwe beelden van sterrenstelsels en planeten. Wat is er nieuw om naar uit te kijken?

NASA’s ruimtetelescoop heeft nieuwe beelden verkregen van verre exoplaneten en sterrenstelsels en enorme sterrenclusters. De nieuwe beelden verschenen in juli van dit jaar. In feite is dit het resultaat van het werk van een team van specialisten die betrokken waren bij de ontwikkeling van “James Webb”. Specialisten uit verschillende vakgebieden en bedrijfstakken waren bij het ontwikkelingsproces betrokken. Het is ook belangrijk om te zeggen dat er enkele problemen waren bij de lancering, en het duurde 35 jaar om het oorspronkelijke idee tot leven te brengen.

Als we het over de prijs van het project hebben, lopen de bedragen in de tientallen miljarden dollars. Maar al het geld en de inspanningen zijn niet voor niets geweest, want alleen al in de eerste cyclus zullen ten minste 286 waarnemingen worden gedaan, en dat zal ongeveer 6000 uur in beslag nemen. En de verkregen informatie zal een belangrijke bijdrage leveren aan het begrip van het hele systeem; dit geldt zowel voor sterren als voor planeten en sterrenstelsels in het algemeen.  En er is de mogelijkheid dat er nieuwe gegevens zijn over de oorsprong van het leven, nieuwe objecten in het systeem, en een begrip van wat er in het begin verscheen.

James Webb telescoop beelden van sterrenstelsels

De bouw van de telescoop

Het idee begon in 1986. Het was de NASA die de belangrijkste bijdrage leverde. Maar ook noemenswaardig is het werk van Canadese en Europese specialisten. In totaal waren 17 landen betrokken bij het proces van creatie en lancering.

Het belangrijkste onderdeel van de telescoop is een spiegel. Dit komt door zijn omvang. Uiteindelijk zijn het 18 verschillende segmenten. Als belangrijkste materiaal werd verguld beryllium gebruikt. In totaal bedraagt de omvang meer dan 6 meter, zodat veel meer licht kan worden verzameld wanneer dit telescoopmodel wordt vergeleken met zijn voorganger.

Een bijkomend kenmerk van de James Webb is de mogelijkheid om in een lager bereik waar te nemen. En dankzij deze innovatie kan de telescoop zelfs verre lichamen in het heelal bestuderen.

Ook in het ontwerp is aanwezig 5-laagse hitteschild, die verantwoordelijk is voor de regulering, zoals de apparaten zelf, en de spiegel. De telescoop zal zich ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde bevinden.  Dit is de optimale afstand, omdat de straling van andere objecten niet stoort.

In feite werd het assemblageproces 3 jaar geleden voltooid, waarna de tests begonnen. Tijdens de test kwamen de specialisten tot de conclusie dat de elektronica moest worden vervangen. Het begon te haperen. En slechts 2 jaar later publiceerden ze informatie over de gereedheid om de telescoop te lanceren. Dit gebeurde pas eind vorig jaar, op 25 december. Een maand later was de telescoop al op zijn bestemming.

Er zijn enkele resultaten tot nu toe. De beelden tonen sterrenstelsels die tussen 4,6 en 13 miljard jaar oud zijn. En de studie van dergelijke beelden zal het mogelijk maken te begrijpen hoe sterrenstelsels en sterren zijn ontstaan. De objecten in het bereik kunnen zeer oud zijn, misschien wel de eerste in het heelal.

In de toekomst kunnen veel meer beelden worden verwacht en zullen er dus veel meer informatie en aanwijzingen zijn over de oorsprong. Mettertijd zullen er misschien antwoorden komen op vele vragen over de oorsprong van de aarde en de sterrenstelsels.